Schoon Schip Maken

Atelier, februari 2019

Je grenzen kennen is ook een kunst. In januari 2018 dacht ik: we gaan er weer tegen aan. Lesgeven, schrijven in opdracht, atelier – alles onder schooltijd van het gezin – waarom niet. Nou, daarom niet. Tropenroosters draaien eist zijn tol, de gevolgen ervan wis je niet uit met een half jaartje rustig(er) aan doen. Jarenlang nachtwerk, ’s ochtends voor dag en dauw in mijn atelier staan voordat er kinderen wakker werden: ergens houdt het op. Al wilde ik dat lange tijd niet zien.

Werken gaat ook over relativeren, je grenzen serieus nemen, je zwakke plekken kennen en tijd inruimen voor de dingen die er toe doen. De basis van je makerschap – je zintuigen – valt simpelweg uit wanneer je dag en nacht maar door gaat om je doelen te bereiken. Ik vergat waar het allemaal mee begonnen was: inspiratie, verlangen, strijdlust, baldadigheid, kortom: de wil om iets uit te zoeken en te vertellen.

Kunst geeft veel omdat het zo grens verleggend is: alles is mogelijk. De scheidslijn in het atelier tussen scheppen en stuk gaan is dun, ze vallen regelmatig samen. Maar niemand is een machine, ook een mens heeft seizoenen, ergens moet je je hoofd weer leeg kunnen maken.

Doorzettingsvermogen en passie zijn natuurlijk goed, het bracht veel. Maar alles meer, beter en vernieuwender willen maken zonder periodes van rust in te lassen ondermijnt uiteindelijk je werk kapitaal: jezelf. Het kon niet goed gaan, en dat ging het ook niet.

En dus wordt er schoon schip gemaakt en geoefend met loslaten. Ook dat is werken. Opruimen, archiveren, (terug)kijken, onderzoeken. Maken, wachten, de dingen tijd geven. Soms op pad gaan voor een klus.

Meer stilte, meer ruimte. Het is goed, voor nu.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s