Projecten

Zwaar Metaal Nieuw Licht (2015 – 2017)

Twee jarig project op verschillende locaties in Nederland (Grafisch Atelier Den Bosch, Grafisch Atelier Daglicht Eindhoven en Plaatsmaken Arnhem) in opdracht van Stichting to the Etch. Doel: etsen als erfgoed duurzaam met kunstenaars en publiek verbinden binnen een serie masterclasses, tentoonstellingen, seminars en lezingen. In samenwerking met beeldend kunstenaar Stijn Peeters en filosoof Katja Rodenburg is een interactief aanbod ontwikkeld waarbij we samen met deelnemende makers en publiek onderzochten wat de potentie is van een klassiek medium in een tijd waarin media steeds verder digitaliseren. Maakt etsen, een eeuwenoude vorm van printen, überhaupt nog kans in een moderne (kunst) wereld? Zwaar Metaal maakte duidelijk dat etsen nog altijd geliefd is om zijn unieke visuele kwaliteiten en dat het raakt aan een modern verlangen naar verbinding, samenwerking en dialoog.

Check Zwaar Metaal Nieuw Licht voor meer informatie over de verschillende activiteiten en deelnemende makers.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De Etsbus (2014 – 2016)

Tweejarig landelijk educatie project in samenwerking met verschillende partners (Kinderatelier Punt 5, Huis73 Den Bosch, CKE Eindhoven, Nieuwe Veste Breda) in opdracht van Stichting to the Etch. Tijdens dit vrolijke en liefdevolle project maakten meer dan 1000 kinderen en jongeren in kwetsbare wijken onder begeleiding van professionele kunstenaars hun eigen ets met behulp van een mobiele werkplaats in het klaslokaal of een kinderatelier op loopafstand van school. Doel van het project: zelf kunstenaar zijn in een voor jou vertrouwde leer – en leefomgeving.

Check de De Etsbus voor meer informatie of bekijk de Animatie over etsen – ontwikkeld door Creative Beards voor de Etsbus in het kader van het project Zwaar Metaal Nieuw Licht

Informatie over de pilot: check de site van het project of de website van Kinderatelier Punt 5.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Show Yourself: going to the Etch (2012)

Serie tentoonstellingen op verschillende locaties in opdracht van Stichting to the Etch in samenwerking met beeldend kunstenaar  Laura Casas Valle. In oktober 2010 ontmoetten we elkaar in de ets werkplaats van Plaatsmaken in Arnhem en ontdekten we een gezamenlijke passie voor etsen. Verwonderd vroegen we ons af: hoe kan het dat etsen, waar achter zoveel ziel, hartstocht en magie schuil gaat, zo’n formeel en stoffig imago heeft? En hoe kan het dat etsen altijd worden vertoond als bij product van het werk van een kunstenaar, en nooit als op zichzelf staande werken?

Zo ontstond het idee voor een tentoonstelling specifiek gewijd aan etsen, met als doel de toeschouwer mee te nemen in de sprookjesachtige wereld van deze op de achtergrond geraakte grafische techniek. Met de exposities wilden we onderzoeken hoe twee werelden – die van beheersing en traditie en die van moderne, snelle chaos – elkaar raken en verrijken. Met meerdere exposities op verschillende locaties wilden we het proces van etsen inzichtelijk maken voor de toeschouwer en laten zien dat etsen een groeiend en dynamisch werkproces is.

Bij de tentoonstelling reeks is een publicatie en een grafiek map uitgegeven.

TTE_Show yourself_book_01.indd

Foto: Yvonne Zijp. Ontwerp Diana van de Blaak.

Deelnemende kunstenaars:

Aline Eras, Mirka Farabegoli, Stijn Peeters, Rinke Nijburg, Susanne Sorensen, Saskia de MaréeTijs Rooijakkers,Rob Voerman, Claudia Botero, Laura Casas Valle, Cornelie Samsom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s