Blijven

Nieuw op de website: Blijven, een serie van beeld en poëzie in zeefdruk, digitale print en een klein object van keramiek. Als mooi aandenken of hebbeding in een lijst, lade, boek of jas of onder de boom tijdens de feestdagen. Los per gedicht verkrijgbaar of gebundeld, natuurlijk met stapelkorting.

Na een periode van herbezinning op werk, gezin en zorg heb ik besloten een laatste beeldende serie te maken. De opbrengst is bestemd voor Stichting Gek Paard, een nieuwe zachtaardig activistische stichting met als doel psychische kwetsbaarheid en beschadigd zijn met behulp van kunst bespreekbaar te maken. Vanaf 2022 ga ik starten met research voor het project Getekend, een serie portretten rondom het thema psychotrauma en kunst als taal voor wat je niet onder woorden kunt brengen.

Ga ik dan stoppen met tekenen en grafiek? Echt niet. Maar de pandemie maakte wel duidelijk dat voor duurzaam leven en werken kiezen belangrijk is. De lockdowns gaven naast angst en onzekerheid ook ruimte voor (terug)kijken. Wat voor mens, moeder en maker ben ik eigenlijk? In de toekomst wil ik me vooral bezig gaan houden met schrijven, begeleiden en meedenken achter de schermen.

Met alle veranderingen in de wereld kwam in mijn werkruimte het thema roofbouw boven drijven. Hoe ik het jarenlang normaal had gevonden dubbele werkweken te draaien, en hoe er nu ruimte is ontstaan voor buiten werken, tekenen voor nop, lummelen met kinderen – en hoeveel daar in kan groeien. Hoe er in onze neoliberale pragmacratie structureel roofbouw gepleegd wordt op waarden als solidariteit, rijping, acceptatie en compassie, en op onze planeet.

De cultuursector kreeg loodzware klappen zonder dat ze vanuit de overheid moreel werd bijgestaan. Het openbaar bestuur zweeg en zwijgt over de noodzaak van de gedeelde ervaring van theater, dans, literatuur, beeldende kunst en muziek in tijden van crisis.

Kunst gaat niet over consumeren, maar over verbeelding en over het delen van universele menselijke ervaringen. Eerder heeft een project als Zwaar Metaal, Nieuw Licht me laten zien hoeveel behoefte er is aan plekken waar makers elkaar ontmoeten en kunnen samenwerken. Daar wil ik me in de toekomst voor in gaan zetten. Voor alle harde werkers, liefdevolle makers en moedige mensen die weer een lange winter tegemoet gaan: Boks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s